Állami vizsgára felkészítő természetgyógyász oktatás

Gyakran ismételt kérdések

Képzéseink árlistája itt található.

Mit jelent természetgyógyásznak lenni?

A természetgyógyászat tevékenységét és szakmáit Magyarországon a 11/1997. (V.28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szabályozza.

Kit illet meg mentesség az egészségügyi alapmodul vizsga alól?

Az egészségügyi modulvizsga alól felmentés jár abban az esetben, ha a vizsgára jelentkező államilag elismert egészségügyi szakképesítéssel rendelkezik és az Országos Kórházi Főigazgatóság által vezetett Alapnyilvántartásban (ANYI), mint közhiteles hatósági nyilvántartásban szerepel.

Mit jelent állami vizsgát tenni természetgyógyászatból?

Az állami természetgyógyász vizsgákat az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezi és oldalán tájékoztat az aktuális tudnivalókról.

Hogyan lehet a képzéseinkre jelentkezni?

A képzéseinkre történő jelentkezés a jelenkezési űrlap kitöltésével lehetséges. 

Ki jelentkezhet a képzéseinkre?

A vizsgára felkészítő képzéseinkre középiskolai végzettséggel (gimnázium vagy szakgimnázium összes évfolyamának sikeres elvégzése) rendelkező magánszemélyek jelentkezhetnek. Költségviselőként meg lehet határozni céget vagy bármely más személyt, aki részére a számlát kiállítjuk.

Mennyi hiányzás megengedett a képzéseken?

Az elméleti képzéseinket online tartjuk. Az ezeken való részvétel nem kötelező, az online órákon készült videófelvételt minden résztvevőnek ingyenesen rendelkezésére bocsátjuk. A gyakorlati képzéseken viszont 85%-os részvétel kötelező. Viszont minden tanfolyam ingyenesen, korlátlan számban ismételhető. 

Mit tegyek, ha mégsem jó az időpont?

Képzéseinket 5 éven belül akárhány alkalommal díjmentesen meg lehet ismételni, így a halasztás nem jelent problémát. A részvétel viszont minden megismételt tanfolyam esetében előzetes egyeztetéshez kötött. Így tudjuk, kiknek a részvételére számíthatunk. Többletköltséggel csupán az esetleges szállás és étkezés járhat.

Miért jelentősen drágábbak egyes tankönyvek a többinél?

A képzések leírásában igyekszünk megjelölni a tanfolyamhoz ajánlott és leginkább elfogadott tankönyveket. A felkészülés más könyvekből is lehetséges, viszont minden kiadvány árát a kiadó és a piac határozza meg, ezért vannak az árban komolyabb eltérések. A képzés során átadott tudásanyag mindig a részt vevők felkészültségéhez és kérdéseihez igazodik, így a tankönyvek és az ajánlott irodalom elolvasását is javasoljuk.

Lehet-e érettségi nélkül vizsgázni?

A természetgyógyászati vizsgákat az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezi, a vizsgákra jelentkezni is náluk kell. A jogszabályhoz igazodva a vizsgára jelentkezéskor a középiskolai végzettséget kell igazolni. Ez történhet a gimnázium vagy szakgimnázium befejező évfolyamának sikeres elvégzéséről kiállított bizonyítvánnyal is. Ebben az esetben érettségi bizonyítvánnyal nem kell rendelkezni.

Mi az a TEÁOR'08 és TESZOR'15? Mire való?

A TEÁOR'08 a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere. Arra használjuk, hogy gazdasági társaságok (cégek) tevékenységeit meghatározzuk vele. Tartalma itt található. A TESZOR'15 a termékek és szolgáltatások osztályozási rendszere, amely a szolgáltatások jegyzékét (SZJ'03) váltotta fel. A TEÁOR'08 struktúráját követő, de annál bővebben kifejtett rendszer, amely az egyes tevékenységek pontos meghatározásához használható. Tartalma itt található. A természetgyógyászati tevékenység TESZOR'15 kódja a 86.90.19 Egyéb m.n.s. humán-egészségügyi ellátás, a tevékenységek közé pedig a TEÁOR'08 szerinti kódot kell felvenni, ami 86.90 Egyéb humán-egészségügyi ellátás.

Mi az az ÖVTJ'21? Szükségem van-e a használatára?

Az ÖVTJ'21 az önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke. A TEÁOR’08 alapján készült, a jellemzően egyéni vállalkozók által üzletszerűen végzett gazdasági tevékenységek TEÁOR'08-nál részletesebb csoportosítása és megjelenítése céljából. Tartalma itt található. Az egyéni vállalkozást indító magánszemélyek ebből a nyilvántartásból választhatják ki a végezni kívánt tevékenységüket. A természetgyógyászati tevékenység végzéséhez tevékenységként felvenni szükséges ÖVTJ'21 kód a 869005 Természetgyógyászati ellátás

Hogyan lehetek vállalkozó?

Természetgyógyászként bárki dolgozhat alkalmazottként vagy társulhat már működő vállalkozáshoz, de önálló vállalkozás indítására is van lehetőség. Gazdasági társaságot (céget) ügyvéd megbízásával lehet alapítani. Ügyvédet ezen az oldalon kereshetünk. Egyéni vállalkozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál lehet indítani. Néhány perc alatt elkezdhető a tevékenység az itt található űrlap kitöltésével. Érdemes mindkét esetben könyvelővel is felvenni a kapcsolatot, illetve a Mentor Programhoz való csatlakozás is hasznos lehet.

Továbbképzési kötelezettség

Az egészségügyi szakdolgozók továbbképzési kötelezettségére vonatkozó tájékoztató az Országos Kórházi Főigazgatóság oldalán, itt olvasható. Az egészségügyi szakdolgozóknak a működési nyilvántartásuk érvényességi ideje alatt a szakképesítésüknek megfelelő szakmacsoporton belül 150 továbbképzési pontot kell teljesíteniük (gyakorlat - minimum 60, maximum 100 pont, kötelező szakmacsoportos elméleti továbbképzés - 30 pont, szabadon választható elméleti továbbképzés - minimum 20, maximum 60 pont).

Hogyan tudok ingyen kreditpontot gyűjteni online?

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara folyamatosan szervez online, ingyenes e-továbbképzéseket egészségügyi szakdolgozók részére. Ezek egy része természetgyógyászok számára is elérhető. A továbbképzéseket ezen az oldalon lehet elvégezni, regisztrációt követően.

Ingyen kreditpontok személyes részvétellel?

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által szervezett és térítésmentesen igénybe vehető továbbképzések ezen az oldalon érhetőek el.

Milyen egyéb továbbképzések érhetőek el?

Az elérhető továbbképzések listáját az Országos Kórházi Főigazgatóság oldaláról, innen lehet letölteni.

Mi a természetgyógyászat FEOR-08 kódja?

A Központi Statisztikai Hivatal meghatározta azokat a foglalkozás kódokat, amelyeket minden munkavállalás esetén fel kell tüntetni az adott munkakörhöz kapcsolódóan (7/2010. (IV. 23.) KSH közlemény a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről). Ez a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08). Az orvosi végzettséget nem igénylő természetgyógyászati szakmák FEOR-08 kódja: 3327 Alternatív gyógymódok alkalmazásának segítője. Leírása itt található.

Természetgyógyászként kell rendelőt nyitnom? Hol dolgozhatok?

A természetgyógyászok munkájának feltételeit a "60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről" határozza meg, amely hivatkozik a "11/1997. (V. 28.) NM rendelet a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről" 3. mellékletére. Eszerint a tevékenység kétféleképpen végezhető: járóbeteg ellátás keretében természetgyógyászati rendelőben vagy a beteg otthonában.

Felsőoktatási végzettség esetén mit válasszak ki a jelentkezésnél?

A Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer használata kötelező Magyarországon minden felnőttképző számára, a rendszeren belül pedig meg kell adnunk a résztvevőink iskolai végzettségét. Ezért a képzéseinkre történő jelentkezéskor ki kell választani a megfelelő végzettséget. Diplomával vagy annál magasabb szintű végzettséggel rendelkezők (korábban alapképzést, mesterképzést vagy osztatlan képzés elvégzők) kérjük, válasszák ki a felsőfokú szakképzettséget! Felsőoktatási szakképzésnek a diplomát nem adó felsőoktatási képzés minősül.

Milyen képzéseket kell elvégeznem, ha természetgyógyász szeretnék lenni?

Alapképzések

Az egészségügyi alapismeretek és a természetgyógyászati alapismeretek állami vizsgáira történő felkészülésben nyújtunk segítséget. Szintén szükséges a vizsgára jelentkezés előtt részt venni egy ötnapos életmódtáborban.

Szakmai képzések

Az alapképzésekből történő sikeres vizsgázást követően lehet jelentkezni a szakmai vizsgákra.
A tíz természetgyógyász szakmából hatot oktatunk. A szakmai képzések elméleti és gyakorlati részből állnak, ezek aránya szakmánként változó.

Nyilvántartásba vétel

Minden sikeres vizsgát követően az adatok állami nyilvántartásba kerülnek, ahol szabadon lekérdezhetőek.
Az alapnyilvántartásba vételt követően lehet kérelmezni a működési nyilvántartásba vételt, amelyet ötévenként meg kell újítani.
Ennek feltétele a kamarai tagság is.

Önálló munkavégzés

Az önálló munkavégzést megelőzően teljesíteni kell még néhány követelményt különféle hatóságok felé annak függvényében, hogy pontosan mit és hogyan szeretnénk csinálni.
Lehetséges változó helyszínen dolgozni, lehet csatlakozni meglévő természetgyógyász rendelőhöz, de van lehetőség saját természetgyógyász rendelő nyitására is.

Start Ups

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Similique in cupiditate ex adipisci obcaecati minus aliquid asperiores laudantium unde vitae sapiente perspiciatis delectus eaque, animi eius accusantium omnis minima nisi.

Organisations

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Similique in cupiditate ex adipisci obcaecati minus aliquid asperiores laudantium unde vitae sapiente perspiciatis delectus eaque, animi eius accusantium omnis minima nisi.

Személyes ügyfélszolgálat: 
3388 Poroszló, Rákóczi út 25.

Telefonos ügyfélszolgálat:
+36304544979 (mindennap 8-19 óráig)

E-mail cím:
info@termeszetgyogyaszoktatas.hu

Gyakran ismételt kérdések

További kérdéseim vannak.

image

Hírlevél

Szeretném, ha kapcsolatban maradnánk, feliratkozom a hírlevélre.